maanantai 14. maaliskuuta 2011

Testejä ja mittauksia ennen Florida Pinesiä

Haudihou! Ja Pahoittelut pitkäksi venyneestä radioskugganista. Olemassa olen edelleen! blogipäivitys pöllähtää nyt ilmoille Floridan osavaltiosta Yhdysvalloista. Tulin tänne tämän juuri loppuun kuluneen viikon maanantain-tiistain välisenä yönä. Viisiviikkoisen leirin ensimmäinen lepopäivä oli tänään - asiat ja oma kroppa, aikaeroon ja kulttuurieroon sopeutumisineen, alkavat olla normaalirytmissä. Hyvä hetki päivittää siis.


Pöytäkirjoja ja kehonkoostumusanalyysejä

Afrikan ja Amerikan välissä olin viikon kotona Suomessa. Urheilurintamalla tuohon viikkoon sisältyi runsaasti erilaisia mittauksia ja testejä. Korkeanpaikanharjoittelun seurantaan liittyvän KiHun (Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskus) projektin tiimoilta kävin Helsingin Urheilulääketieteen asemalla HULAlla toistomittauksissa verimuuttujia tallentamassa. Mittausten perusteella tarkastellaan mm.korkeanpaikan harjoitusvastetta veren hapenkuljetuskapasiteettiin liittyen, ja erityisen kiinnostavaa on tietysti vertailu ennen vrt.jälkeen korkean harjoitusjakson. Sainkin noita tuloksia jo nähtäväkseni, ja äkkiseltään vasteeni on ollut hyvä. Mm. punasolumassa ja  hemoglobiini ovat hieman pompsahtaneet ylöspäin. Harjoituksellisesti hyvin onnistuneen Afrikan leirin lisäksi tämä on pelkkää lisäbonusta, josta toivottavasti on iloa Floridan leirin kovassa harjoitusrumbassa. Afrikan leirin aikana täytin tähän projektiin liittyen harjoittelun seurantaa ja mittasin mm.veren happisaturaatiota - melkoista koekaniinitoimintaa, josta en erityisemmin nauti. Muttamutta: jatkon ja tulevien korkean leirien kannalta uskon että seurannasta on hyötyä harjoittelun suunnitteluun.


Mistä tai miten on melojat tehty? Hihhii! painopisteongelma, täytyy varoa ettei kellahda kumoon. 


Laboratoriorottana olemista seurasi lähempänä itse urheilua olevia kenttätestejä Vierumäen Urheiluopistolla, jossa vietin Suomen viikonloppuni Kanoottiliiton nuorten leirillä. Nostin siis sekä leirin keski-ikää, että myös levypainoja . Painoja leirin ohjelmaan kuuluneessa voimatestissä, jossa teimme sekä maksimi- että kestovoimatestit. En ollut ihan tyytyväinen voimatasoihini. Voiman osalta raapustin syksyllä tämän kauden tavoitteeksi  itselleni, että olisin loukkaantumisen jälkeen takaisin lajianalyysin lajivaatimusten huipputasolla (tasolla jolla arvioidaan että ko.ominaisuus ei rajoita huippusuoritusta). Ja sillä tasolla tuo maksimivoima nyt olikin. Vastaavasti kestovoimassa ei vielä ollut kovin pirteätä, no maitohappojen piukka puskurointi kasvaa kevään aikana kovastikin kanootissa ja jonkin verran myös salilla. Hyvä oli siis testata. 
- Ja hauskaa oli olla leirillä hyvässä seurassa, kiitos poppoolle! Minun osalta harjoittelu oli koko tuon "suomiviikon" ajan, myös Vierulla, kevyttä ja huoltavaa: juoksua, jumppaa ja aerobista vetokoneen vetämistä. Jotta sitten Floridassa pääsisin hyvin levänneenä nopeasti takaisin normaali treenirytmiin.


Voimatestit käynnissä 



Tarmo Aalto Pirkkamelojat, Tampere. 2min kestotesti



Niko Polet oli soudussa porukan vahvin


Niin! testit jatkuivat vielä Vierulta palatessa Suomen Antidopingtoimikunnan osoittamalla dopingtestillä. Renkomäen ABC-huoltamon lastenhoitohuoneessa (jonne mukavasti mahduimme sekä minä että testaaja!) matkalla kotiinpäin sain onneksi melko ripeällä aikataululla näytteen annettua, ja matka sai jatkua vielä ihmisten aikoihin. Kiitos ADT:lle, että testin teko onnistui ilman ylimääräisiä mutkia ajomatkalla (ehdin vielä pestä pyykit ennen seuraavan aamun leirille lähtöä), ja pahoittelut niille sunnuntaina matkanneille lapsiperheille, jotka eivät päässeet tuolloin Renkomäellä vaippoja vaihtamaan. Vakavammin sanoen: on mielestäni todella hienoa, että dopingin vastainen testijärjestelmä toimii tehokkaasti. Puhtaan huippu-urheilun puolesta!

Nyt siis sunnuntai-ilta Satellite Beachillä Floridassa. Voi kuulostaa kovinkin hehkeältä. Ja sitä tietysti onkin, urheilijan elämää parhaimmillaan. Aamulla alkaa yksi vuoden kovimmista treeniviikoista: 12 melontaharjoitusta, 2 juoksua 2 voimaa, 1 redcordailu (siitä lisää myöhemmin). Kuudessa päivässä. I'm loving it! 


Uusi työkalu (nanohiilikuitua!) kainalossa, tässä vielä Afrikassa


4 kommenttia:

  1. Haa, Uku! Oli pakko googlata että TRX, minkä nimeen täällä vannot, että onko sulla kaikki ihan ookoo? :) Mutta I get it..! sama idea lienee kuin RedCordissa. Hyvähyvä!

    VastaaPoista
  2. Niin jäin vain miettimään että onko kaikki ihan ok tai koska on ollut. Joos siis idea on täysin sama kun RedCord. Parasta on se että jopa valmennettavat ovat samaa mieltä laitteiden toimivuudesta.
    -uh

    VastaaPoista
  3. Ylävartalo - check!
    Alavartalo - ... not?

    :D hahah! Loistavia ja mielenkiintoisia testituloksia.

    VastaaPoista